Call for the IVC Research Fellowship 2022/2023

Application open from April 30th - Mai 31th 2022

4 IVC Research-Fellowships from September 1st, 2022 to February 28th 2023

The Institute Vienna Circle offers fellowships for visitors who wish to do research at the Institute. The maximum length of a fellowship is six months. Normally a fellowship pays €1800 brutto per month (approx. €1500 netto).

Successful applicants will not normally reside in Vienna already.

The on-going Covid-19 pandemic might make it difficult for us to guarantee all fellows full-time office space.

The application procedure is as follows:

(1)  Applicants send the following documents to office.wienerkreis@univie.ac.at -- by the deadline of May 31st:

a.  CV with list of publications

b.  expose of the research to be undertaken during the fellowship

c.  certificates of academic degrees

(2) Applicants arrange that two letters of recommendation are sent to office.wienerkreis@univie.ac.at, by May 31st.

(3) The heads of the IVC consider the applicants together with current members of the IVC.

(4) The heads of the IVC, together with the Dean, decide on the basis of the application papers and the consultation.

(5)  Applicants are informed about the success or failure of their application.

We expect the fellows to

- be present in Vienna during the fellowship period

- give a talk, if possible

- write a short written report about the research done at the IVC

Das Institut Wiener Kreis vergibt Fellowships für interessierte WissenschaftlerInnen, die am Institut forschen möchten. Die Dauer eines Fellowships ist max. 6 Monate. In der Regel ist jedes Fellowship mit 1800 Euro Brutto pro Monat dotiert (ca. 1500 Netto).

Die Fellowships werden in der Regel nicht an Personen vergeben, die bereits in Wien sind.

Die andauernde Covid-19 Pandemie wird es uns möglicherweise unmöglich machen, allen Fellows uneingeschränkte Benutzung der Arbeitsplätze im Institut zu ermöglichen.

Das Prozedere zur Vergabe ist Folgendes:

(1) BewerberInnen senden folgende Unterlagen an office.wienerkreis@univie.ac.at:

a.       Lebenslauf mit Publikationsliste

b.       Darstellung des Forschungsvorhabens, für das das Fellowship beantragt wird

c.       zwei Empfehlungsschreiben

d.       Dokumente zum Nachweis der akademischen Abschlüsse

(2) Die Antragsteller veranlassen, dass zwei Empfehlungsschreiben/letters of recommendation gesendet werden an: office.wienerkreis@univie.ac.at, bis 31. May 2022

(3) Die Institutsvorstände beraten sich mit den Mitgliedern des Instituts über die BewerberInnen

(4) Die Institutsvorstände entscheiden in Rücksprache mit dem Dekan auf der Basis der Unterlagen und der Beratung über die Vergabe der Fellowships.

(5) Die BewerberInnen erhalten eine Benachrichtigung über Erhalt bzw. Nicht-Erhalt des Fellowships.

Erwartet wird von den Fellows:

- Anwesenheit in Wien im Projektzeitraum

- nach Möglichkeit ein Vortrag

- ein kurzer Bericht über die Forschungsarbeit, die im Rahmen des Projekts geleistet wurde